Vasárnap, 25.02.2024, 4.44 AM
Honlap-menü
Kalendárium
«  Február 2024  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829
Statistics

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Létrejöttem
Archívum
BannerFans.com BannerFans.com BannerFans.com BannerFans.com

Digitális oktatás 3. hét

3. hét

2020. március 30 - április 4.

Kedves gyerekek!

Ugye nem felejtettétek el, hogy a testmozgás nagyon hasznos, hogy megőrizzük egészségünket. Ha van is rá lehetőség, nagyon keveset tartózkodhatunk a szabadban. Azonban a szobában is lehet végezni testmozgást. Nyiss ablakot és indulhat a zene.

 

Ezen a héten már az április hónap kezdődik. Amint tudjátok áprilisban ünnepeljük a húsvétot. Húsvét az egyik tavaszi ünnepünk.

Ráhangolódásként hoztam nektek egy húsvéti mesét. A történet egy nyuszi családról szól.

Remélem tetszik majd nektek.

 

A hímes tojás festés mesterei

A kerek erdőben áll egy takaros házikó, mellette áll egy tojásfestő műhely. A ház körül egy óriási zöldséges kert terül el.
– Nos? Kitalálod  kik laknak ebben a házikóban?
– Igen. Egy nyuszi család lakik benne. Nyuszi apu, Nyuszi anyu és kisfiuk Nyuszifül.
Nyuszi apu híres tojásfestő mester. A kerek erdőben ő festi Húsvétra a hímes tojásokat. Nyuszi anyu a világ legjobb zöldségeit termeszti. Van egy színes virágos kertje is, melynek közepén egy formás barkafa áll. Ennek ágaira akasztja fel Nyuszi apu a hímes tojásokat. Nyuszifül az erdei iskolába jár, ahol tavasszal szünet van, ilyenkor mindenki készül a Húsvétra.

Egy tavaszi reggelen Nyuszi anyu már pirkadatkor ébresztgetni kezdte az ő kis csemetéjét.

– Ébresztő hétalvó! Indulunk a városba. Nyuszi apu már előkészítette a kerékpárokat.

– De anyuuu! Még hajnal van! Minek kell ilyen korán felkelni?
– Segítünk Nyuszi apunak a tojásfestéket hazahozni. Hamarosan itt a Húsvét, és meg kell festeni a hímes tojásokat.

Így aztán kora reggel a Nyuszi család, biciklikkel nekiindult a városba vezető útnak. Amikor félúton jártak Nyuszi apu egy tisztásra mutatott.
– Itt pihenünk egy kicsit, és megreggelizünk.
Nyuszi anyu megterített, és jóízűen falatozni kezdtek. Nyuszifül ilyen finom szendvicseket még soha nem evett. Kint a természet lágy ölén, néhány kilométernyi biciklizés után bizony nagyon jól esett.

Megvásárolták a festékeket és hazaindultak. Otthon Nyuszi apu tanítani kezdte Nyuszifület a tojásfestés tudományára. El is készültek a hímes tojások, de Nyuszifül csak egyet tudott megfesteni. Nyuszi apu beszórta őket csillámporral és kiakasztották a barkafa ágaira.

Történt pedig, hogy reggelre mindegyik hímes tojás eltűnt. Egyet kivéve. Nyuszifül tojására Nyuszi apu nem szórt csillámport az este. A nyuszi család szomorú lett.

Az erdei állatok hamarosan meg is érkeztek a tojásvásárra. Amikor megtudták mi történt, segítséget nyújtottak Nyuszi apunak és Nyuszifülnek, akik hamarosan új tojásokat hímeztek.

A csillámpor nyomaiból pedig az is kiderült, hogy Szarkáék lopták el a tojásokat, mert olyan szépen csillogtak a holdfényben. Vissza is adták mindegyiket. Megbánták, amit tettek, és büntetésül idén nem kaptak egyetlen hímest sem a nyuszi családtól. Vagy mégis? Nyuszifül a szarka kislánynak ajándékozta azt a tojást, amit ő legelőször festett. Nyuszi apu meg szépen beszórta csillámporral. A szarkalány megígérte, hogy többé nem veszi el azt, ami nem az övé.

Nyuszi család megtartotta a hímes tojás vásárt. Minden vásárlójuk elégedetten térhetett haza.

– Nyuszifül ha így haladsz híres tojás festő lesz belőled. Büszke vagyok rád. – dicsérte meg kisfiát Nyuszi apu. - Jegyezd meg! Ha szívvel, szeretettel végzed a munkádat, akkor csodás lesz.

Nyuszifül úgy érezte álmodik. A jól végzett munka öröme boldogsággal töltötte el.

/A mese eredeti forrása /

Köszönöm és örülök, hogy figyelmesen végig olvastad a mesét. Szeretném, ha válaszolnál néhány kérdésre is.  ITT találod őket.

Olvasásod fejlesztéséhez találtam nektek két érdekes, játékos feladatot. Az egyik színezős, ITT találhatod. A másikban pedig értelmes szavakat kell találnod az összekeveredett betűkből. ITT találhatod. Játszva tanulni a legjobb!

 

Lenne kedvetek egy húsvéti ablakdísz elkészítéséhez? Természetesen nyusziról van szó. Az alábbi videóban megnézheted, hogyan lehet elkészíteni. 

 

Arra gondoltam, hogy az olvasókönyvedet is fel lehetne dobni valamilyen hasznos, új dologgal. Ez nem más lenne, mint egy könyvjelző. Az alábbi videóban megnézheted lépésről-lépésre, hogyan készíthetsz nyuszis könyvjelzőt.

 

 

Szeretnék ezen a héten is segítséget nyújtani matekból. Találtam egy érdekes felületet, ahol gyakorolni lehet egyjegyű, kétjegyű, páros, páratlan számokkal, keresd meg a számok helyét. ITT találhatod az oldalt.

Egy másik lehetőséggel pedig szeretném felfrissíteni a római számokról szerzett tudásotokat. ITT találod a játékot. Római számok 20-ig. Csak be kell írnod a megfelelő számokat az üres helyekre: arab szám mellé rómait, római szám mellé arab számot. (Arab számoknak nevezzük azokat a  számokat, amelyeket jelenleg használunk.)

 

Vigyázzatok magatokra!

Ne felejtsetek el gyakran kezet mosni szappannal!

 

 

06/04/2020

Ti készítettétek, büszke vagyok rátok!

4. hét