Kedd, 05.12.2023, 0.28 AM
Honlap-menü
Kalendárium
«  December 2023  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Statistics

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Létrejöttem
Archívum
BannerFans.com BannerFans.com BannerFans.com BannerFans.com

Bohdan Hmelnickij

1595 körül született ukrán kisnemesi családban. Születési helye bizonytalan, de többen feltételezik, hogy Csihirin mellől, a Szubotyiv tanyáról való. Csihirinben annak idején a helyi kozákság vezetőjévé is megválasztotta. Apja halicsi katonatiszt, anyja valószínűleg egy kozák lánya volt. Az első katonai akció, amelyben részt vett, az 1620. évi cecórai csata volt, ahol elvesztette az apját, ő maga pedig török fogságba került. Fogsága idején sajátította el a török és a tatár nyelvet, valamint ekkor ismerkedett meg behatóbban a török politikával. A fogságból anyja váltotta ki 1622-ben. Az 1620-as években került a lajstromozott kozákság közé. Hmelnickij a tisztek azon csoportjához tartozott, akik a Zaporizzsjai Szics és a Rzecz Pospolita közötti megegyezést szorgalmazták, idővel azonban egyértelművé vált számára, hogy erre nincsen reális esély.         IV. Ulászló lengyel király 1638. évi rendelkezése hatályon kívül helyezte a Zaporizzsjai Szics autonómiáját, megszüntette a titkári tisztséget, melynek következtében Hmelnickij lefokozódott a csihirini ezred kapitányává.

Az 1640-es évek végére megnőtt Bohdan Hmelnickij hadvezéri presztízse és IV. Ulászló a támogatását kérte az Oszmán Birodalom és a Krími Kánság, illetve a mágnás oligarchák elleni harcban. Ezzel a lépéssel saját hatalmának a megerősítése volt az uralkodó célja. 1646 áprilisában Hmelnickij egyike volt azoknak a követeknek, akikkel a király egyeztette a haditervét, melyben a kozákoktól egy tengeri flottilla kiállítását kérte, és cserébe a régi kozák jogok visszaállítását ígérte. Az uralkodó az ígéreteit egy kiváltságlevél formájában írásban is rögzítette, mindezt azonban igyekezett titokban tartani a szejm előtt. Miután az egyezség kitudódott, a szejm megakadályozta a terv végrehajtását, így a kozákoknak tudomásul kellett venniük, hogy jogaik helyreállítása ismételten elmaradt. A kudarc csalódottságot szült köreikben, egyre inkább érlelődött egy felkelés a lengyel nemesség túlkapásai ellen, valamint a kozák jogok helyreállítása érdekében.

1648 januárjában Hmelnickij az ukrán nép szabadságharcának az élére állt. A lázongó kozákokból, parasztokból, városlakókból, kisnemesekből rövid idő alatt ütőképes hadsereget szervezett, amely bátran szembe szállt a lengyelek tapasztalt zsoldosaival. Hozzálátott a független Ukrán Kozák Állam létrehozásához és elérte annak nemzetközi elismerését. Csihirinben halt meg 1657. július 27-én. Szubotyivban helyezték örök nyugalomra a Szent Illés templomban.

Maha László: Ukrajna története. Tankönyvszerű szöveggyűjtemény

Ukrajna magyar tannyelvű iskoláinak 8. osztálya számára